top of page

Pelaaminen

Farellissa roolipelaaminen tapahtuu chatissa ja pelejä voi olla käynnissä monia yhtä aikaa. Roolien pituudessa on hyvä ottaa huomioon se, miten vastapelaajasi kirjoittaa. Joskus pelit ovat vain muutaman rivin pituisia ja joskus ne venyvät jopa sivunpituisiksi. Pituus siis vaihtelee hyvin paljon pelikohtaisesti ja olennainen tekijä on myös se, kuinka monta hahmoa pelissä on. 
Lyhyet pelit ovat yleensä hieman rennompia, kun taas esimerkiksi taistelukohtauksista venyy usein tavattoman pitkiä. 

Roolia kirjoittaessa on hyvä käyttää runsasta kuvailua. Mitä enemmän kuvailee, sitä helpompi on hahmottaa pelin tapahtumia. Oman hahmon kuvailu on kaikista tärkein. Kerro, miten hahmosi liikkuu tai missä asennossa se on. Makaako se maassa vai juokseeko puiden lomassa? Millainen ilme hahmollasi on kasvoilla ja viestittääkö se jotain ruumiinkielellään? Käytä runsaasti sanoja ja anna muiden tietää mitä hahmosi tekee.
Ympäristön kuvailu on toinen tärkeä juttu. Kuvailemalla saa myös mukavasti pituutta rooleihin. Sano, mitä hahmosi näkee ja mitä sen ympärillä tapahtuu, sekä miten luonto sen ympärillä liikkuu ja toimii. 

Farellissa pelit pelataan imperfektissä, eli menneessä aikamuodossa. Rooli kirjoitetaan tähtimerkkien * sisään. Puheet kursivoidaan ja ne jäävät tähtimerkkien ulkopuolelle. Roolit pelataan kolmannessa persoonassa, eli hän-muodossa. Ensimmäistä persoonaa, eli minä-muotoa ei käytetä.

Pelin aloittaminen

Kuka vaan saa aloittaa pelin, tai viedä hahmon jo valmiiseen peliin. Jos kuitenkin yksinäisiä hahmoja on jo valmiiksi pelissä, kannattaa oma hahmo viedä mieluummin niiden luokse kuin yksin jonnekin. Ilmoita selkeästi että hahmosi on saapunut peliin, niin että kaikki vastapelaajat huomaavat tämän ja huomioivat roolisi vastauksissaan.


Aloitusroolin ei tarvitse olla kovin pitkä. Sen on hyvä sisältää hahmon olinpaikka, kunto, sekä mahdollisesti nykyinen mielentila ja mitä se on tekemässä. 
Kannattaa aina ajatella uusia tapoja tuoda hahmo peliin. Jos joka kerta hahmosi kävelee rennosti paikalle, se voi alkaa kyllästyttää. Miksei se hyppää puusta tai tupsahda lumikinoksesta?

Pelin lopettaminen

Pelistä poistuessasi kirjoitat normaalin roolin siitä kuinka hahmo lähtee
paikalta. Kannattaa ilmoittaa lisäksi näkyvästi, että olet poistunut pelistä,
ettei vastapelaaja jää vahingossakaan odottamaan roolia, jota ei ole tulossa.

Aina poistuminen ei kuitenkaan ole yhtä yksinkertaista. Hahmo   ei voi yhtäkkiä lähteä pelistä kriittisen kohdan tai sitä uhkaavan vaaratilanteen kohdatessa. Esimerkiksi tappelukohtaukset on hyvä selvittää tai jättää takaumaksi, ennen kuin hahmot voivat poistua tilanteesta.

 

Takauma

Kun peli on kriittisessä tilanteessa ja jonkun pelaajista on poistuttava, syntyy yleensä takauma. Se tarkoittaa, että peli laitetaan jäihin kunnes kaikki osapuolet ovat taas paikalla ja peliä voidaan jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin. Takaumat on hyvä yrittää pelata pois alta niin pian kuin mahdollista, sillä ne voivat muuten jäädä jumittamaan pitkäksikin aikaa.

Takaumaa jatkettaessa aika ja paikka ovat samat kuin silloin, kun se keskeytettiin. Eli jos peli aloitettiin illalla ja kaikki pelaajat ovat seuraavana aamuna paikalla, niin peliä jatkettaessa tapahtumien ajankohtana on edelleen eilisilta.
Jos kyseessä on taistelupeli, tai hahmosi on muuten vaarassa kuolla tai haavoittua pahasti, ei pidä pelata muita pelejä ennen kuin on pelannut takauman pois alta. Jos hahmosi nimittäin kuoleekin takaumassa ja olet ehtinyt pelata uusia pelejä, niin ajankohtien kanssa tulee ongelmia.

bottom of page